Print
 
 

15 oktober 2010


Eerste Student Research Award voor 'solar cookers'


Persbericht

 

Het bacheloronderzoek “Solar cookers for Africa” van studente Fenna Janssen (Universiteit Twente) wint de Student Research Award 2010.

Afgelopen vrijdagmiddag 15 oktober reikte voormalige minister Plasterk de Award uit, samen met een geldbedrag van € 1.500. Fenna Janssen (22) heeft een nieuwe solar cooker ontworpen voor Afrika. Solar cookers worden gebruikt om eten te bereiden met zonne-energie. Wereldwijd bestaan er tot op heden drie modellen, maar die blijken niet geschikt te zijn voor de Afrikaanse markt. De SunSoul van Fenna Janssen is zowel productie- als gebruiksvriendelijk en zal tegen lage prijs in Afrika te koop zijn. "Met het geldbedrag van de Student Research Award wil ik terugkeren naar Johannesburg om mijn begeleider te bedanken en hem te helpen om de productie in gang te zetten, " aldus de trotse Fenna Janssen. Hoewel het ontwerp voor de SunSoul af is, zoekt haar begeleider nog naar partners om de productie op te starten.

Publieksprijs en Most Honorable Mention
De publieksprijs ging uit naar het bacheloronderzoek van Roosje Pothoff (Stenden Hogeschool). Roosje Pothoff (22) heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen de kennis van voedsel en het gebruik van kant en klare maaltijden onder studenten. Uit haar onderzoek blijkt dat het eetgedrag verschilt tussen studenten met veel kennis van voedsel en studenten met minder kennis van voedsel. Tot slot kreeg Harmen Breedeveld (Universiteit Leiden) een Most Honorable Mention voor zijn historisch onderzoek naar Nederlandse ontwikkelingshulp voor watervoorzieningen in Tanzania.

De Student Research Conference
De uitreiking van de Award vond plaats tijdens de Student Research Conference (SRC). De SRC is een nieuwe jaarlijkse competitie van de Vereniging van Universiteiten (VSNU) waarin geselecteerde bachelorstudenten (wo en hbo) landelijk met elkaar concurreren voor de Student Research Award. De Student Research Conference brengt (inter)nationale studenten, docenten, wetenschappers en alumni bij elkaar om te luisteren naar presentaties en te discussiëren over maatschappelijke en wetenschappelijke thema’s. Hiermee wil de SRC het toekomstig onderzoekstalent van Nederland in de spotlight zetten. Of zoals Wubbo Ockels, directeur van Aerospace for Sustainable Engineering and Technology TU Delft, zegt: "Er is zoveel vernieuwing nodig - erg goed dat studenten meehelpen. Het is ook hun toekomst."

---Einde persbericht---

 

Links