Print
 
 

Onderwijsfestival

Op 24 mei waren bijna 400 docenten en beleidsmakers van universiteiten bijeen op het Onderwijsfestival 2018. Op dit festival wisselden zij ervaringen uit over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van universitair onderwijs. Ook is vanmiddag het VSNU-rapport over docentprofessionalisering gepresenteerd, waarin duidelijk wordt dat de basiskwalificatie onderwijs (BKO) goed werkt én dat universiteiten werken aan docentprofessionalisering in brede zin.

 

De twee centrale thema’s op het Onderwijsfestival waren docentprofessionalisering en digitale onderwijsinnovatie. Voor digitale onderwijsinnovatie is eind 2017 de Versnellingsagenda gelanceerd. Farshida Zafar nam de zaal mee in digitale innovaties die docenten in hun onderwijs kunnen gebruiken, zoals virtual reality.

 

Docentprofessionalisering werd in de spotlight gezet met een keynote van Ruth Graham  over het waarderen en belonen van onderwijsprestaties en met de presentatie van het rapport ‘Professionalisering van docenten aan de universiteit: De BKO en daarna(ast)’. Aandacht voor de ontwikkeling van docenten zorgt voor beter onderwijs. Daarom zetten universiteiten in op docentprofessionalisering, niet alleen in de vorm van de BKO, maar ook ervoor, ernaast en erna.

 

Pieter Duisenberg: “De universiteiten werken aan een cultuur waarin iedere docent zich blijft ontwikkelen. Door meer aandacht voor professionalisering, wordt onderwijs geven binnen de universiteit ook meer gewaardeerd.”

 

Het rapport geeft een weergave van de peer review die de universiteiten in groepen van drie à vier universiteiten op eigen initiatief hebben uitgevoerd eind 2017. Uit de peer reviews blijkt dat de kwaliteit van de BKO goed is en dat het een effectief instrument is. Bovendien wordt continue docentprofessionalisering op alle universiteiten nader vormgegeven, bijvoorbeeld via trajecten als de Senior Kwalificatie Onderwijs (SKO) en Onderwijskundig Leiderschap, en het trainen en ontwikkelen van álle docenten met een BKO. Veel instellingen zijn bezig om op dit punt beleid te ontwikkelen dat ervoor zorgt dat er meer faciliteiten komen voor continue docentprofessionalisering. Op die manier zorgen universiteiten dat docenten zich ook na het behalen van de BKO blijven ontwikkelen.

 

Bekijk de foto's van het VSNU Onderwijsfestival hier.

 

#Onderwijsfestival

 

Sprekers:

 

Pieter Duisenberg
Voorzitter Vereniging van Universiteiten
 
Ruth Graham
Higher education consultant, leider van het internationale project ‘Recognising and rewarding teaching achievement in higher education’
 
Arthur Mol
Rector Wageningen University & Research
 
Farshida Zafar
Projectleider Online onderwijs & innovatie EUR & docent Erasmus School of Law
 
Dagvoorzitter: Rogier Elshout