Print
 
 

Opening academisch jaar 2018-2019

Maandag 3 september vormde het startschot van het nieuwe academisch jaar. Bekijk hieronder de programma's van de universiteiten:

 

Tilburg University

Hoe kunnen studenten het meeste halen uit hun opleiding en studietijd? En hoe kan Tilburg University dit faciliteren? Hoe kan de politiek hieraan bijdragen? Denk samen met ons na over deze vragen tijdens de Opening Academisch Jaar 2018. Op maandag 3 september vindt de officiële opening van het nieuwe academisch jaar plaats in het nieuwe onderwijs- en zelfstudiecentrum, CUBE. Wij zijn verheugd te melden dat Ingrid van Engelshoven (Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) dit jaar op Tilburg University aanwezig zal zijn. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Erasmus University Rotterdam

De Erasmus Universiteit Rotterdam bestaat 105 jaar. Dit 21ste lustrum staat in het teken van ‘Science Meets City: Samen kennis maken’. Het feestelijk programma start bij de opening van het academisch jaar op 3 september, 2018. Tijdens de opening zal collegevoorzitter Kristel Baele het thema belichten vanuit het perspectief van de strategie van de universiteit voor de komende jaren. Gastspreker Natalia Goncharova geeft haar visie op het belang van masculiene en feminiene waarden in de economie en de wetenschap. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Technische Universiteit Eindhoven

Dit jaar (2018) wordt op 21 september voor het eerst MomenTUm georganiseerd; the academic celebration of the year. Daarin worden de Dies Natalis, de uitreiking van eredoctoraten, de Academic Awards,  de uitreiking van de Marina van Damme Beurs en de uitreikingen van de Bachelordiploma’s samengevoegd in een feestelijke dag, bestaande uit één grote ceremonie en een groot feest. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Vrije Universiteit Amsterdam

Kom samen de opening van het academisch jaar vieren! Denk mee over hoe we Bright Communities kunnen creëren. Dat lijkt niet moeilijk nu we leven in een Connected World waarin wereldwijde netwerken steeds meer onze economie, onze cultuur, onze relaties en onze directe omgeving bepalen. Maar hoe kan het dat eenzaamheid en fake news in zo’n wereld grote thema’s worden? Met Creating Bright Communities gaan we met elkaar in gesprek hoe we succesvol kunnen samenleven en met elkaar de toekomst vormgeven. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Leiden Universiteit

Op maandag 3 september 2018 start het academisch jaar 2018-2019 van de Universiteit Leiden met een openingsceremonie in de Pieterskerk Leiden. De plechtigheid wordt traditiegetrouw geopend door het studenten- en bestuurderscortège, gevolgd door verschillenden toespraken en muzikale voordrachten. Ook wordt tijdens de plechtigheid de LUS Onderwijsprijs voor de meest getalenteerde docent en de Mr. K.J. Cath-prijs voor de beste ambassadeur(s)  van de Universiteit uitgereikt. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Utrecht Universiteit

Op 3 september viert de Universiteit Utrecht de Opening van het Academisch Jaar feestelijk in de Domkerk. De viering staat in het teken van vitaliteit van de universiteit en haar medewerkers en studenten. Ook reikt de rector de studentenprijzen uit. De vitaliteit van de universiteit hangt af die van onze studenten en medewerkers. Hoe geven we bevlogenheid ruim baan in een competitieve globaliserende sector, terwijl budgetten onder druk staan? Hoe zorgen we ervoor dat we een universiteit blijven waar talent zich graag mee wil verbinden? Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Radboud Universiteit

Schrijver en Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp is gastspreker tijdens de opening van het academisch jaar. De opening van het academisch jaar is de ontmoetingsplek voor alle medewerkers, studenten en vrienden van de Radboud Universiteit. Het thema van deze opening is: nieuwsgierigheid. Klik hier voor meer informatie en aanmelden. 

 

Universiteit van Amsterdam

Op een koude januaridag in 1632 opent Gerardus Vossius met zijn oratie 'De historiae utilitate' (een voorloper van) de Universiteit van Amsterdam. De dag erna spreekt Caspar Barlaeus in een legendarisch geworden rede lovend over de stadsbestuurders.De nauwe relatie tussen de UvA en de stad Amsterdam blijft lang bestaan. Hoe is dat anno 2018? Wat kunnen wetenschappers en beleidsmakers voor elkaar betekenen? Alle studenten en medewerkers zijn van harte uitgenodigd om de opening bij te wonen. Meld je aan via de knop bovenaan dit bericht. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Wageningen University & Research

Wageningen University & Research viert de opening van het academische jaar altijd in stijl. Vermaarde wetenschappers, kunstenaars, schrijvers of opinionleaders geven hun visie over huidige kwesties op het gebied van voedsel, gezondheid en milieu. Traditiegetrouw reflecteren ook jonge Wageningse wetenschappers op het thema. Het evenement is voor iedereen toegankelijk. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Maastricht University

Op maandag 3 september 2018 viert de Universiteit Maastricht de opening van het academisch jaar 2018/19. Deze opening staat in het teken van de verantwoordelijkheid die universiteiten dragen voor duurzame ontwikkeling. Duurzaamheid gaat over het behouden van grondstoffen voor de lange termijn – of het nu gaat om het milieu, middelen, of mensen. De Universiteit Maastricht wil onderwijs geven, onderzoek doen en duurzaam zijn in de breedste zin van het woord. In onze Duurzaamheidsvisie 2030 hebben we dan ook afgesproken om duurzaamheid in al onze besluitvorming mee te nemen. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

 

Twente University

De Opening van het Academisch Jaar is dé ontmoetingsbijeenkomst voor studenten, wetenschappers, medewerkers en partners van de universiteit ter inspiratie voor het nieuwe collegejaar. Highlights: een bijdrage van studenten, de uitreiking van de onderwijsprijzen en afstudeerprijzen in een frisse muzikale omlijsting. Gastspreker is dit jaar Annemieke Nijhof, CEO van ingenieursbureau Tauw, alumna en ambassadeur van de Universiteit Twente en in 2015 verkozen tot ‘Topvrouw van het Jaar’. De Universiteit Twente en Tauw vinden elkaar in de aanpak van maatschappelijke uitdagingen: een combinatie van technologie en aandacht voor de menselijke maat. De gehele plechtigheid zal in het Engels plaatsvinden. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Terugblikken