Nieuwsberichten

Vervolg open access deal Springer na groot succes eerste overeenkomst

Vervolg open access deal Springer na groot succes eerste overeenkomst

Uitgeverij Springer en de Nederlandse universiteiten sluiten ook voor 2017 een 100% open access deal. Springer ging eind 2014 als eerste schaap over de dam door een contract voor 100% open access te sluiten met de Nederlandse universiteiten. Het werd een groot succes.

In de contractperiode van 2015 en 2016 is het aantal Nederlandse publicaties bij Springer gestegen van 1.500 in 2014 tot 2.130 in 2016. Nu is er een nieuwe overeenkomst gesloten. De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2017 en loopt voor één jaar. Voor de onderzoeker wijzigt er het komend jaar niets en blijft men verzekerd van goede mogelijkheden om veel mensen te bereiken met vrij beschikbare publicaties.

Onderhandelingen
De VSNU onderhandelt met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgeverijen over de abonnementsgelden. Dit worden de big-deal onderhandelingen genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Dit heeft tot verschillende akkoorden geleid met grote en kleinere internationale uitgevers.Open access brengt wetenschap dichtbij
De Nederlandse universiteiten zijn met de Nederlandse overheid groot voorstander van vrij toegankelijke wetenschappelijke publicaties. Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie.