Print
 
 

Nieuwsberichten

Deadline 1 mei nadert snel; aanmeldingen blijven achter

Het aantal aankomend studenten dat zich voor het nieuwe collegejaar bij een universitaire studie heeft aangemeld  is nog behoorlijk laag. Met nog twee weken te gaan komt de aanmelddeadline van 1 mei voor een studie aan de universiteit snel dichterbij.  Het aantal aanmeldingen is momenteel zo’n 42.000. Vorig jaar hadden zich twee weken voor de deadline, die toen nog op 1 september lag, al bijna 63.000 studenten aangemeld.

Universiteiten kunnen studenten die zich na 1 mei aanmelden in potentie weigeren voor een studie. De deadline is wettelijk ingevoerd om zo op tijd te kunnen starten met de studiekeuzecheck. Iedere student heeft recht op zo’n check. Studiekiezers krijgen op die manier inzicht of de verwachting over de opleiding ‘matcht’ met de werkelijkheid. Deze procedure moet leiden tot minder studie-uitval.


De VSNU roept iedere potentiële student op om vaart te maken met de aanmelding, op tijd een DigiD aan te vragen en om de deadline van 1 mei serieus te nemen.

 

Meer info over de aanmeldcijfers
Vanaf deze week tot augustus 2014 geeft de VSNU wekelijks een update van de aanmeldcijfers op http://www.vsnu.nl/f_c_aanmeldcijfers.html. Het gaat hier om aanmeldingen door een telling van personen die zeggen te gaan studeren. Dit zijn nog géén definitieve inschrijfcijfers. Die cijfers zijn pas te geven in het nieuwe collegejaar.

 

In vergelijking met dezelfde week vorig jaar zie je een stijging van het aantal aanmeldingen met 16%, maar dit geeft een vertekend beeld, omdat de aanmelddeadline nu op 1 mei ligt. Je zou de aanmeldingen van deze periode moeten vergelijken met week 32 van vorig jaar. Toen was het aantal aanmeldingen 62.964.