Print
 
 

QS World University Ranking

 

Nederlandse universiteiten dalen in de QS World University Rankings 2016


De op 6 september uitgekomen QS World University Rankings 2016 bevestigt de internationale sterke positie van de Nederlandse universiteiten.  Voor deze editie van de ranking zijn meer dan 3.800 instituten onderzocht. Dertien Nederlandse universiteiten staan in de top 900, waarvan twee in de top 100, tien in de top 200 en één in de top 400. De Open Universiteit is niet meegenomen in de ranking.
 

 

De ranking wordt voor 40 procent bepaald door scores op reputatie (enquêtes onder academici en werkgevers), voor 20 procent door citaties, voor nog eens 20 procent door de staf/studentratio, 10 procent door werkgeversreputatie (enquêtes onder werkgevers om te bepalen welke universiteiten de beste afgestudeerden levert) en voor 10 procent door het aandeel internationale staf en studenten. De indicator ‘werkgeversreputatie’ is nieuw in de ranking van 2016. Dit kan een deel van de veranderingen in de lijst verklaren.

Dit jaar zijn er namelijk flink wat verschuivingen in de ranking, waarbij het merendeel van de Nederlandse universiteiten is gezakt ten opzichte van 2015. Volgens QS heeft dit te maken met de investeringen die landen doen in onderzoek: “This year’s rankings imply that levels of investment are determining who progresses and who regresses. Institutions in countries that provide high levels of targeted funding, whether from endowments or from the public purse, are rising. On the other hand, some Western European nations making or proposing cuts to public research spending are losing ground to their US and Asian counterparts.”
De QS ranking 2016 bevestigt daarmee het beeld dat investeringen in onderzoek en onderwijs noodzakelijk zijn om de toppositie van de Nederlandse universiteiten te behouden.

Nederland blijft als land sterk presteren in de ranking, ondanks de dalingen van de universiteiten in de lijst. 33 landen hebben universiteiten in de top 200 van de lijst staan. Nederland volgt op een derde plaats qua aantal universiteiten in de top 200. Nederland heeft 12 instellingen in de top 200, achter de Verenigde Staten (48) en Groot-Brittannië (30).
 

Meer informatie over de QS ranking is hier te vinden
 

Laatst bijgewerkt op 06-09-2016