Print
 
 

Academic Ranking of World Universities (ARWU)

 

De ARWU ranking, gepubliceerd door het 'Center for World-Class Universities of Shanghai Jiao Tong University' vergelijkt wereldwijd 1200 hoger onderwijsinstellingen. De beste 500 universiteiten nemen zij in hun ranking op.


De ranking meet alleen onderzoeksresultaten. De belangrijkste criteria voor de ARWU zijn het aantal Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en afgestudeerden van een universiteit ontvangen hebben, evenals de hoeveelheid hoog geciteerde onderzoekers verbonden aan de universiteit. Ook het aantal keren dat medewerkers publiceerden in tijdschriften als Nature en Science en het aantal referenties in de Science Citation Index en Social Science Citation Index leggen veel gewicht in de schaal. De verschillende aspecten krijgen elk een afzonderlijk gewicht in de berekening van de eindscore.

In de onderstaande tabel zijn alleen de posities van de Nederlandse universiteiten in de mondiale top 500 in 2015 opgenomen. Twaalf universiteiten komen in de top 500 voor, waarvan vier in de top 100.
 


 

De ARWU beoordeelt universiteiten ook per vakgebied. De cijfers van deze deelrankings 2016 zijn nog niet beschikbaar. Deze deelranking uit 2015 is hieronder te vinden.
 

 

Meer informatie over de ARWU ranking is hier te vinden. 

Laatst bijgewerkt op 15-08-2016