Print
 
 

Aantal ingeschreven studenten

Het totale aantal ingeschreven studenten in het wetenschappelijk onderwijs stijgt opnieuw. Op 1 oktober 2017 stonden er 276.713 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding, een groei van 4,5% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is opnieuw een recordaantal. 

 

 

Toelichting: Het “dipje” in 2012 (zie bovenstaande grafiek) is een gevolg van de snelle uitstroom in het wetenschappelijk onderwijs, toen er sprake was van de invoering van de zogenaamde “langstudeerboete”, een boete voor studenten die meer dan één jaar langer over hun studie deden. Dit heeft veel studenten de motivatie gegeven om snel af te studeren. De langstudeerboete is overigens een paar maanden na invoering met terugwerkende kracht weer afgeschaft.

 

Aantal ingeschreven studenten per universiteit

 

De Universiteit van Amsterdam is al geruime tijd de grootste universiteit van Nederland. Op de voet gevolgd door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Overigens geldt voor de meeste universiteiten dat zij de laatste jaren zijn gegroeid in studentenomvang. 
 

 

Internationale studenten

 

Het aantal internationale studenten in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs groeit gestaag, doordat universiteiten zich meer gaan inzetten voor internationalisering. In 2017 waren er 48.507 internationale studenten. Dit is 18% van de totale studentenpopulatie in het wetenschappelijk onderwijs.
 

 

Raadpleeg de downloadbare tabellen voor aanvullende informatie.