Print
 
 

Aantal ingeschreven studenten

 

Totaal aantal ingeschreven studenten

Ingeschreven studenten per universiteit

Ingeschreven internationale studenten

 

 

Totaal aantal ingeschreven studenten

Op 1 oktober 2019 stonden er 303.299 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding, een groei van 4,2% ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit is opnieuw een recordaantal. 

 

 

Toelichting: In 2012 was er sprake van “dipje” in de studentenpopulatie. Dit was een gevolg van de snelle uitstroom in het wetenschappelijk onderwijs, toen er sprake was van de invoering van de zogenaamde “langstudeerboete”, een boete voor studenten die meer dan één jaar langer over hun studie deden. Dit heeft veel studenten de motivatie gegeven om snel af te studeren. Overigens is de langstudeerboete is een paar maanden na invoering met terugwerkende kracht afgeschaft.

 

Raadpleeg de downloadbare tabellen voor cijfermatige informatie in tabelvorm. 

 

  

Ingeschreven studenten per universiteit

De Universiteit van Amsterdam is al geruime tijd de grootste universiteit van Nederland. Op de voet gevolgd door de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen. Overigens geldt voor de meeste universiteiten dat zij de laatste jaren zijn gegroeid in studentenomvang. 


In onderstaande visual is het mogelijk te filteren om zo te ontdekken: welke universiteit heeft het grootste aantal bachelor- of masterstudenten? Welke universiteiten is de grootste binnen een bepaalde sector/HOOP-gebied? En welke universiteit heeft de meeste vrouwelijke studenten? 

 

 

 

 

Ingeschreven internationale studenten

 

Het aantal internationale studenten in het Nederlandse wetenschappelijk onderwijs groeit gestaag, doordat universiteiten zich meer gaan inzetten voor internationalisering. In 2019 stonden er 62.266 internationale studenten ingeschreven aan een Nederlandse universiteit. Dit is 20,5% van de totale studentenpopulatie in het wetenschappelijk onderwijs.