Het VSNU team

 

Het VSNU-bureau is een compacte organisatie van zo’n 35 professionals. Het bureau kenmerkt zich door een platte structuur (geen afdelingen), grote open werkruimtes en flexibel werken. De collega’s worden uitgedaagd tot ambitie, initiatief en collegialiteit.

 

Aangezien het VSNU-bureau de belangen van de universiteiten behartigt, zijn de collega’s veelvuldig buiten het kantoor aan het werk. Anderzijds heet het VSNU-bureau vaak collega’s van universiteiten en relaties uit de sector welkom om hier even te werken op deze Haagse uitvalsbasis. 

Josephine Scholten

 

Josephine Scholten (1962) is de directeur van de VSNU. Ze bepaalt met het bestuur de strategie van verenigde universiteiten en vertaalt de grote lijnen naar concrete projecten. De komende jaren wil Josephine met de VSNU de rol van de universiteiten in de maatschappij versterken. Daarnaast staat op de agenda: betere studenten afleveren, intensiever samenwerken en de internationale positie van de Nederlandse universiteit versterken.
 
Josephine kwam in 2010 bij de VSNU. Zij hielp de vereniging bij het opnieuw definiëren van het bestaansrecht en de koers. De 14 universiteiten trekken gezamenlijk op met als doel om bij de beste van de wereld te blijven horen. Josephine licht toe: 'De kracht van de Nederlandse samenleving hangt af van onze kennis en onze onderzoeksproductie. Onze universiteiten behoren nu tot de top van de wereld. Maar ontwikkelingen elders in de wereld zetten die verhoudingen op z'n kop. Dan moet je denken aan de opkomst van nieuwe technologieën en aan de snel groeiende economieën van bijvoorbeeld China en Brazilië. We zullen in Nederland moeten samenwerken om tot de top te blijven horen.'
 
Josephine houdt ervan om de medewerkers van de VSNU af en toe uit hun 'comfort zone' te halen. 'Ik creëer soms wat chaos om iedereen scherp te houden en ik relativeer graag.' Ze zorgt voor een open werkomgeving waar met zelfbewustzijn, ambitie en plezier wordt gewerkt aan de strategie van de universitaire sector.
 
Voordat Josephine bij de VSNU in dienst trad, was zij onder meer adviseur en interim-manager in de commerciële en publieke sector. Ze werkte bijvoorbeeld bij de ICT-organisatie van de politie en bij het managementadviesbureau Boer & Croon. Voor energiebedrijf Essent leidde ze de verplaatsing en de groei van de trade unit naar Genève. Josephine werkt graag aan complexe opdrachten waar verandering centraal staat.
 
Josephine studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam met als specialisme methoden en technieken. Ze deed daarna een consultantsopleiding aan het SIOO en volgde onlangs het prestigieuze Executive management programme aan de IMD business school te Lausanne.
 
Josephine is lid van het bestuur van de Stichting 'Avond van Wetenschap & Maatschappij'. Ook is ze bestuurslid van Stichting de Beauvoir. Die stichting strijdt voor meer vrouwen in hogere wetenschappelijke posities. De stichting publiceert onder andere de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren.
Josephine Scholten

“Effectief en zelfbewust werken, met hart en ziel, dat is waar het om gaat.”

Josephine Scholten
Directeur

E-mail: scholten@vsnu.nl
Tel. 070 302 14 12