De Digitale Samenleving


Digitale informatietechnologie dringt steeds sneller en dieper door in de maatschappij. Nog even en iedereen en alles is permanent via het Internet met elkaar verbonden. Nu al is duidelijk dat vergaande digitalisering bijna elk aspect van de samenleving radicaal gaat veranderen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Nederland is een compact, hoogontwikkeld, goed georganiseerd land met uitstekende fysieke en digitale infrastructuren. Het wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteiten is over de volle breedte van hoog niveau. Onze onderzoekers zijn bovendien zeer ervaren in het oversteken van grenzen tussen disciplines en instituten. Die bijzondere combinatie van eigenschappen geeft Nederland een unieke kans: wereldwijd voorop te lopen in het creëren van goede aansluitingen tussen digitale technologie en mensen en hun samenlevingen.

De Nederlandse universiteiten gaan de komende jaren samen optrekken in de richting van dat gemeenschappelijke einddoel. Ze zullen de bestaande rijkdom aan onderzoek op dit terrein meer dan nu bundelen en toespitsen op een helder gezamenlijk profiel. Samen met andere kennisorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid, in het verlengde van de Nationale Wetenschapsagenda, willen ze investeren in vernieuwend onderzoek. Zo kan Nederland over tien jaar op de wereldkaart staan als pionier in mensgerichte informatietechnologie.

Nieuwsbrief

Aanmelden

 

Laatst verschenen:

Nummer 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                Twitter #digisam

 

Nederland gidsland en proeftuin voor digitale samenleving


Universiteiten roepen gezamenlijk op tot nationaal initiatief.
VSNU-voorzitter Karl Dittrich: “Net zoals ons land wereldwijd al bekendstaat om zijn succesvolle strijd tegen het water, zo kan het ook een proeftuin en een gidsland worden voor effectieve en efficiënte informatietechnologie die de mensen en hun samenleving dient.”

Persbericht

 

De Digitale samenleving (PDF)

  

Propositie

 

E-zine Digitale Samenleving:
van ambitie naar aanpak


VSNU-voorzitter Karl Dittrich lanceerde tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij samen met staatssecretaris Sander Dekker het e-zine Digitale Samenleving van de VSNU. In het magazine staan praktijkvoorbeelden van digitaal onderzoek en gaan bestuurders van binnen en buiten de universiteiten in op het VSNU-plan De Digitale Samenleving.

E-zine

 

VSNU-Café: De Digitale samenleving

Op 27 september spraken onder meer VSNU-voorzitter Karl Dittrich, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, toekomstig bestuurder van de Universiteit Leiden Hester Bijl, D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven en verschillende wetenschappers met elkaar en de zaal. Hoe worden Nederland en zijn universiteiten internationale pioniers in mensgerichte informatietechnologie en welke onmisbare en unieke rol spelen de verschillende wetenschappelijke disciplines hierin?


 

 

VSNU-Café

 

 

Q&A's propositie 'De Digitale Samenleving'

 

 

Q&A

 

TXT Radio

De speeches tijdens de Openingen Academisch jaar van de universiteiten zijn via TXT radio terug te luisteren.

TXT Radio

 

Brede coalitie roept kabinet op tot meer actie rond digitalisering


Een brede coalitie van bijna dertig bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen, waaronder de VSNU, roepen in een Manifest het kabinet op tot meer actie rond digitalisering. Het Manifest is 17 november ondertekend op het ECP-jaarcongres en wordt aangeboden aan de verschillende politieke partijen.

Persbericht