De Digitale Samenleving

 

Digitale informatietechnologie dringt steeds sneller en dieper door in de maatschappij. Nog even en iedereen en alles is permanent via het Internet met elkaar verbonden. Nu al is duidelijk dat vergaande digitalisering bijna elk aspect van de samenleving radicaal gaat veranderen, niet alleen in Nederland maar wereldwijd.

Nederland is een compact, hoogontwikkeld, goed georganiseerd land met uitstekende fysieke en digitale infrastructuren. Het wetenschappelijk onderzoek aan onze universiteiten is over de volle breedte van hoog niveau. Onze onderzoekers zijn bovendien zeer ervaren in het oversteken van grenzen tussen disciplines en instituten. Die bijzondere combinatie van eigenschappen geeft Nederland een unieke kans: wereldwijd voorop te lopen in het creëren van goede aansluitingen tussen digitale technologie en mensen en hun samenlevingen.

De Nederlandse universiteiten gaan de komende jaren samen optrekken in de richting van dat gemeenschappelijke einddoel. Ze zullen de bestaande rijkdom aan onderzoek op dit terrein meer dan nu bundelen en toespitsen op een helder gezamenlijk profiel. Samen met andere kennisorganisaties, het bedrijfsleven en de overheid, in het verlengde van de Nationale Wetenschapsagenda, willen ze investeren in vernieuwend onderzoek. Zo kan Nederland over tien jaar op de wereldkaart staan als pionier in mensgerichte informatietechnologie.

 

 

Lancering e-zine Digitale Samenleving: van ambitie naar aanpak
VSNU-voorzitter Karl Dittrich lanceerde tijdens de Avond van Wetenschap en Maatschappij samen met staatssecretaris Sander Dekker het e-zine Digitale Samenleving van de VSNU.

 

 

VSNU-Café

Tijdens het VSNU-Café op 27 september 2016 gingen politiek, overheid, bedrijfsleven en wetenschap met elkaar in gesprek over de vraag hoe ze invulling kunnen geven aan de digitale samenleving. Hoe worden Nederland en zijn universiteiten internationale pioniers in mensgerichte informatietechnologie en welke onmisbare en unieke rol spelen de verschillende wetenschappelijke disciplines hierin?

Onder meer VSNU-voorzitter Karl Dittrich, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer, toekomstig bestuurder van de Universiteit Leiden Hester Bijl, D66-Tweede Kamerlid Kees Verhoeven en verschillende wetenschappers gingen met elkaar en de zaal in gesprek.